Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen…

VEELGESTELDE VRAGEN

De meeste mensen hebben wel zin om de stap te zetten maar vooral hun sociale omgeving (vrienden en familie) maken hen doodsbang met verhalen van vrienden of internet waarvan sommigen gebaseerd zijn op halve waarheden of verouderde websites. Je kan de meeste punten ook in de losse tabbladen hierboven aanklikken voor aanvullende informatie.

Alle antwoorden moet je wel in hun context zien en dienen dus enkel als richtlijn.  We gaan ook niet zeggen dat er zonder goed advies geen gevaar is en wees zeker steeds alert voor makelaars die op VERKOOP uit zijn en niet direct op wat goed voor U is!

In de punten hieronder probeer ik een antwoord te geven op deze vele opmerkingen die u misschien wel aan het denken of twijfelen zetten!

1. Makelaar in Spanje of België kiezen?

De wens van iedereen is een mooie villa of een penthouse appartement op de eerste lijn in Costa Adeje of uw droomregio aan 150.000€ of minder te kunnen kopen! Wees zeker dat alles wat er op de vele websites als een KOOPJE uitziet wel een addertje onder het gras zal hebben! Misschien bestaat het niet eens, misschien tonen de foto’s de omgeving verkeerdelijk of is het een vastgoed dat reeds van voor de crisis op een verloren pagina op het internet rondslingert!

Belangrijk: koop of onderhandel steeds bij of met een makelaar die best reeds een aantal jaren op Tenerife resident is en een bewezen traject met referenties heeft afgelegd. Laat u niks beloven…

 
Ook als je iets om te huren zoekt, wees er dan zeker van dat die luxe villa in La Caleta aan 150€/nacht niet bestaat, en als je aankomt de eigenaar van niks zal weten!

    A: Makelaar in Spanje of België kiezen?

Door de crisis in Spanje sprongen enkele beursorganisatoren op de Belgische en andere markten. Op deze beurzen vindt je een aanbod van buitenlandse makelaars maar ook in België en Nederland gevestigde makelaars. Onze opinie is dat een makelaar die niet ter plaatse aanwezig is of niet samenwerkt met een lokale makelaar u achteraf geen diensten zal kunnen aanbieden!  Meestal zijn ze ook niet bekend met de plaatselijke wetgeving en het actuele aanbod een lidmaatshcap bij BIV of andere beroepsfederaties heeft in het buitenland totaal geen waarde!   Aan u de keuze of u dit een goed gevoel geeft…

    B: Makelaars in Spanje of Tenerife!

In Spanje en Tenerife bestaat geen register van makelaars zoals in België met het BIV het geval is! Iedereen kan in principe makelaar worden door een zelfstandig statuut aan te nemen en zich als makelaar in te schrijven! Voor uw eigen veiligheid is het dus belangrijk te weten met WIE je in zee gaat en hoeveel ervaring die heeft! Controleer of de makelaar ingeschreven is bij een beroepsfederatie zoals APEI (Agencias Expertos Inmobiliarios) of Tenerife South Real Estate Association! De meeste van deze makelaars beschikken over een BA verzekering zoals in België. Slecht enkele makelaars hebben naast de lokale registratie tevens een Belgisch (occasioneel) BIV nummer en een BIV verzekering! Vraag hier desnoods een bewijs van… Let ook op voor verkoop rechtstreeks van eigenaars of gepensioneerden die als niet geregistreerde makelaar nog wat willen bijverdienen!

    C: Online zoeken en het aanbod…

Onze ervaring is dat de meeste websites niet geactualiseerd zijn en meestal over panden beschikken die reeds maanden verkocht zijn! Dit is niet altijd onbewust, die lokkertjes brengen een eerste dialoog tot stand en “toevallig” was dit pand nu neet verkocht als u ter plaatse aankomt! Let ook op, sites zoals fotocasa of Kyero zijn geen makelaars maar portalen waar vele makelaars hun vastgoed op plaatsen!

2. Koop ik een volledig eigendom?

   A: Volledig eigendom: Als u de akte leest dient u terug te vinden of de woning een eigen kadastraal (finca) nummer heeft op basis van een horizontale verdeling van het gebouw. Bij oude gebouwen kan het gebeuren dat u slechts een percentage van het totale gebouw koopt waarin bepaald staat wat ervan uw bezit is. Deze situatie is niet risicoloos! Bij de voorbereiding van de akte dient een “nota simple” opgevraagd te worden waarin de woning beschreven staat zoals in het register alsook alle gegevens van de huidige eigenaar en details van mogelijke schulden of beslagleggingen.

    B: Time Sharing:  Bij het vroegere time-sharing kocht u niet via een notaris maar een verkoper die zich voordeed als notaris. Daar kocht u enkel een gebruiksrecht geregistreerd in een taksvrij paradijs zoals Isle of Man of Jersey en zelfs geen procentueel mede-eigendomsrecht. Hou ook rekening dat oudere gebouwen in Tenerife niet “horizontaal verdeeld” zijn! Dwz dat u een percentage zal kopen ipv een vol eigendom!

    C: Momenteel is ook het kopen van hotelkamers of suites in de mode! In dit geval koopt u een appartement in een HOTEL dat u via een contract van 1 tot 20 jaar in uitbating geeft al dan niet via een tussenpersoon. U doet hierbij afstand van het recht op eigen gebruik (uitgezonderd contractueel bvb 1maand of meer per jaar) in ruil voor een rendement voor de gehele of gedeeltelijke periode. Koop dit nooit zonder goede juridische bijstand! Hier bent U wel degelijk eigenaar van het vastgoed (geen time-sharing) maar U zal er in de toekomst weinig aan te vertellen hebben. In de meeste gevallen worden de maandelijkse uitbatingkosten onterecht verhaald op de eigenaars en kunnen zeer hoog oplopen!  Dit product is zeker niet slecht zolang u alle voorwaarden vooraf goed doorgenomen hebt en u nooit van plan bent dit eigendom als vast verblijf of verblijf voor langere periodes te gebruiken. 

3. Hoe weet ik dat ik vrij van schulden koop?

Klopt het dat ik schulden die op een eigendom staan meekoop?

Als u goed begeleid bent is dit in principe onmogelijk want in elke akte staat dat het goed dat u koopt VRIJ IS VAN LASTEN, SCHULDEN, HYPOTHEKEN, BOETEN OF TAKSEN, BESLAGLEGGINGEN en DAT HET NIET VERHUURD IS OF DAT HET NIET GEKRAAKT IS.

Pas als het goed vrij is van lasten zal een notaris een akte verlijden of U op de risico´s ervan wijzen! Best is een notaris te kiezen die een nederlandstalige vertaalster in dients heeft. Indien er bijvoorbeeld een hypotheek op rust zoals dikwijls het geval is dient deze eerst op basis van een akte vooraf met de schuldeiser en de verkoper gelicht te worden.

Spaanse notarissen zijn zeer bevoegd en zullen u zeker niks laten tekenen dat u later ten laste zou kunnen gelegd worden en dat niet in de akte of in de NOTA SIMPLE vermeld staat. Verschil met een Belgische notaris is enkel dat je in Spanje alle informatie zelf moet verzamelen en dat in België dit door de notaris gedaan wordt.

Hoe controleren?

Dit kan en moet op twee manieren gebeuren, de laatste betalingsbewijzen van nutsvoorzieningen, kadastraal, gemeente en communiteit en belangrijk een “NOTA SIMPLE”. Dit is een document uitgereikt door de lokale kadaster waarin alle eventuele lasten of beslagnames opgenomen zijn. Bij de minste twijfel haal er een raadsman of adviseur bij!

4. Ben ik mijn geld kwijt als ik een aanbetaling doe en de verkoop niet doorgaat?

Je moet elk van deze situaties in zijn context zien. Bij onafgewerkte nieuwbouw steeds een bankwaarborg eisen, bij bestaande woningen opletten hoe lang er tussen uw koopakte en het verlijden van de notaris zal zijn! Is dit kort, dan zal een kleine aanbetaling geen probleem zijn, is deze periode lang doe dit dan enkel op basis van een bankwaarborg of wat ik soms doe is een lokale advocaat laten bevestigen dat de gelden op zijn klantenrekening geblokkeerd staan. In elk geval nooit contante aanbetalingen aan de verkoper geven tenzij dit een klein bedrag is!

6. Hoeveel extra kosten moet ik bovenop mijn aankoop rekenen?

De kosten bij een aankoop zijn: Bij een bestaande woning 6,5% taks + register + ereloon notaris + ereloon gestor / begeleider + kosten overzettingen nutsvoorzieningen. Bij een nieuwbouw woning of appartement 6,5% IGIC (btw) + 1% Zegelrechten + register + ereloon notaris + ereloon gestor / begeleider + kosten overzettingen nutsvoorzieningen.

7. Werkt een communiteit (syndique) net zoals in België?

In grote lijnen is de werkwijze gelijk als deze in België met een jaarlijkse vergadering waar de raad bepaald wordt, een kostenraming waar alle mede-eigenaars hun percentage (duizenden) van zullen moeten betalen en speciale vergaderingen (juntas) om uitzonderlijke aanpassingen of toelatingen goed te keuren.

8. Wat heb ik nodig om iets te kunnen aankopen?

Om een eigendom in Spanje te bezitten moet je aan een aantal administratieve eisen voldoen!​

NIE: Vooreerst heb je een NIE nummer nodig! Dit is een identificatienummer voor de politie en belastingen als buitenlander in Spanje! In Tenerife bekom je dit bij de Nationale politie in Playa de Las Américas. Document hier downloaden en eerst in een bank de taks gaan betalen. Daarnaast moet je ook het formulier EX15 invullen en beiden met kopie identiteitskaart bij de politie aanbieden. Dit kan ook allemaal na afspraak op de ambassade van Spanje in Brussel. 

BANK: Om uw water, syndicus, huisvuil, enz… te betalen heb je een bankrekening nodig! Sinds 2017 kan dit tevens via een Belgische rekening maar onze ervaring is dat er soms misverstanden tussen de Belgische banken en Spanje bestaan waardoor de betalingen niet uitgevoerd werden en er bvb geen water is als je aankomt! Telefoon en Internet kan enkel via Spaanse rekening!  Wij werken vooral met Banco Solbank Sabadell daar de klant alles online kan uitvoeren!  

​NOTA SIMPLE: De notaris, uw begeleider of makelaar zal dit document opvragen aan het register om te controleren of er op uw droomwoning schulden, hypotheken, beslagleggingen of andere beperkingen zoals bouwregistraties ingeschreven zijn! Zonder dit document raden wij 100% af een akte te tekenen! 

ENERGIE CERTIFICAAT: Alhoewel de meeste appartementen en woningen over een “G” certificaat beschikken is het noodzakelijk sinds 2016 een energiecertificaat in de akte op te nemen. 

LAATSTE FACTUREN NUTSVOORZIENINGEN, SYNDICUS, KADASTER EN GEMEENTETAKSEN: De verkoper dient bij voor de verkoop alle voornoemde documenten aan de notaris en begeleider te bezorgen alsook de betalingswijzen van deze documenten. Een begeleider zal automatisch aan de gemeente hier een bewijs van opvragen. De syndicus dient tevens een certificaat te bezorgen waarin bevestigd is dat alle maandelijkse kosten tot op de dag van akte betaald werden en er geen juridische problemen met het vastgoed zijn.  

9. Hoe lang vooraf moet de de notaris aangevraagd worden?

Spaanse notarissen werken niet zoals in België. Als u vandaag uw droomwoning vindt en alle nodige documenten bezit (NIE + bankrekening en alle documenten van het aan te kopen pand) kan u in principe binnen de 7 dagen de akte verlijden. In de praktijk moet nog geld overgemaakt worden en een aantal praktische regelingen getroffen worden waardoor meestal een datum gepland wordt tussen de verkoper en de koper..

10. Kan ik met een Belgische bankcheque betalen?

Neen, enkel een Spaanse bankcheque en maximaal 2500€ contant kunnen als betaalmiddel gebruikt worden. Het is wel mogelijk indien de verkoper niet Spaans is om het bedrag rechtstreeks via een bankoverdracht naar zijn rekening te storten al dan niet de dag van de akte. Dit moet wel zeer goed voorbereid worden daar dit voor de verkoper grote risico’s kan inhouden.

11. Op eigen naam kopen, met een vennootschap, vruchtgebruik…

Heelwat mensen informeren naar het erfenisrecht dat geldig is bij een eigendom in Tenerife of als ze kunnen kopen op basis van vruchtgebruik of financieren op basis van hun groepsverzekering? Deze punten kan je best individueel met uw lokaal raadgever of uw fiscalist bespreken. Bij vruchtgebruik liggen de percentages anders dan in België en bent u tevens belastbaar op dat bedrag. Bij vruchtgebruik dienen de aankopers en vruchtgebruikers allen aanwezig zijn bij het schrijven tenzij de vruchtgebruikers over een notariële volmacht beschikken en hun NIE via het spaanse consulaat in België aangevraagd hebben. Dit is niet alleen een dure aangelegenheid maar ook een grote administratieve molen. Bij erfenis van een vastgoed in Spanje betaal je 2X erfenisrechten, eenmaal in België en eenmaal in Canarias. Vraag indien nodig bij ons de lijst van percentages op vruchtgebruik aan!

12. VERMOGENSBELASTING

Deze belasting wordt kortweg patrimonio genoemd en is van toepassing indien uw persoonlijk Spaans vermogen hoger is dan € 700.000. Hou er wel rekening mee dat indien een woning bijvoorbeeld aangekocht is op basis van een huwlijksstelsel het vermogen door 2 gedeeld zal worden of indien er meerdere eigenaars zijn elk appart maximaal 700.000€ mag bezitten!

Die waarde wordt bepaald door de belastingsdiensten en is dus niet de commerciële waarde!

De landelijke belastingen zijn van kracht en variëren van 0.2% tot 2.5%..

Nog een vraagje!

12 + 5 =

..

..

Frontline apartment project Minerva soon available

Enjoy the grand experience of first line living! “Apartamentos Minerva” is located between “Westhaven Bay” and “Maravilla”, all 16 residential units are facing to the ocean.  The apartments will have a surface of 95m2 and 2 or 3...